IV rank, zo meet je de temperatuur van de beurs.

Waar staat de beurs volgende week? Zijn koersen gestegen, gedaald, hebben ze niks gedaan?
Als we de beurskoersen konden voorspellen, wat zou het leven dan makkelijk worden.
Maar helaas, niemand die ons dat kan vertellen.
Geen glazen bol die uitsluitsel geeft.
Maar succesvol handelen in opties is meer dan alleen de richting van de beurs raden.
Er is ook nog zoiets als volatiliteit die ons een handvat geeft. Impliciete Volatiliteit (IV) om precies te zijn.
En nog preciezer: huidige impliciete volatiliteit in vergelijking met die van een jaar geleden.
Dan hebben we het over IV rank.
IV rank is een belangrijk indicator waarmee je de 'temperatuur' van de beurs kan meten. En vooral voor optieschrijvers een onmisbaar filter bij de timing van nieuwe posities.

IV rank vertelt ons wat het niveau van de huidige Impliciete Volatiliteit is in vergelijking met z'n range over de afgelopen 52 weken.
Knappe koppen hebben daar ooit de volgende formule voor bedacht:

IV Rank formule:

IV rank = (huidige IV minus 52-weekse laagste IV) / 52-weekse hoogste IV minus 52-weekse laagste IV).
De uitkomst vermenigvuldig je met 100 om een percentage te krijgen.

IV rank beweegt zich tussen de 0% en 100%. Is de IV rank 100%, dan is deze op z'n hoogste punt in de afgelopen 52 weken. Is de IV rank 0%, dan is deze op z'n laagste punt in de afgelopen 52 weken.
Stel dat Nvidia (NVDA) een impliciete volatiliteit range heeft tussen de 30% en 90%, gerekend tussen nu en een jaar geleden en de huidige IV is 60%, dan pakken we de formule erbij en weten we wat de IV rank is:

(60 min 30) / (90 min 30) = 0.50. Oftewel: 50% IV Rank.

Waarom is IV Rank belangrijk?

Impliciete Volatiliteit (IV) laat zien hoe beleggers toekomstige koersbewegingen inschatten. 'Impliciet' wil zeggen dat deze verwachting zit ingebakken...in de optiepremies.
Een hoge IV betekent hogere optiepremies. Waarom? Omdat veel koersbeweging onzekerheid en dus risico's betekent. En optiehandelaren, vooral verkopers van opties, willen daarvoor worden gecompenseerd.
Maar een hoge of lage IV zegt op zich niks, want wat is hoog en wat is laag?
50% IV voor een ETF als de SPY mag misschien heel hoog zijn, 50% IV voor een aandeel als Alibaba (BABA) kan juist normaal zijn.
Daarom is IV Rank belangrijk; het geeft context aan de IV van een aandeel. Het vergelijkt immers de huidige IV met de historische IV.
Kom je dus een aandeel tegen met een IV rank van 50%, dan weet je dat deze in het midden van de range zit en dat opties op dat aandeel niet overdreven duur of goedkoop zijn geprijsd.

IV Rank gebruiken om trades te timen

Een vuistregel: opties kan je het beste schrijven als de IV rank 50% of hoger is. Dan word je behoorlijk gecompenseerd voor het risico dat je aangaat; je ontvangt immers aantrekkelijke optiepremies.
Is de IV rank lager dan 25%, dan zijn de optiepremies magertjes en niet de moeite van het risico waard.
Als de IV rank minimaal 50% is, dan zijn geschikte optiestrategieën:

- cash secured puts (op aandelen die je in bezit wilt krijgen)
- Bear call en Bull Put Spreads
- Iron Condors
- Butterflies
- Short Strangles

Allemaal strategieën die mooie premies opleveren als de IV (redelijk) hoog is en die profiteren als de IV, nadat je bent ingestapt, daalt.

IV Rank en IV Percentile

Naast IV Rank is er ook nog zoiets als IV Percentile. Die twee worden nogal eens verward.
IV Percentile geeft het percentage dagen in het verleden aan waarop de IV lager was dan de huidige IV. Dus als een aandeel een IV Percentile van 19% heeft wil dat zeggen dat de IV in 19% van de gevallen lager was in het afgelopen jaar dan de huidige IV. En dat de IV dus in 81% van de gevallen hoger was dan de huidige IV.
IV Percentile kan handig zijn, omdat deze de grote sprongen die de IV soms kan maken, eruit filtert. Bij het bekend maken van de kwartaalcijfers bijvoorbeeld kan de IV omhoog schieten om meteen daarna weer terug te vallen. De IV Rank neemt daarmee toe, maar wordt natuurlijk vertekend door de eenmalige stijging van de IV.
Dus let altijd op of er sprake is van...

'verstoringen' door kwartaalcijfers

Als een bedrijf z'n kwartaalcijfers bekend maakt, zie je in aanloop daar naartoe de IV meestal sterk toenemen. Zijn de cijfers eenmaal bekend, dan loopt het opgeblazen balonnetje helemaal leeg ('IV crush'). Het lijkt aantrekkelijk om vlak vóór de kwartaalcijfers opties te schrijven vanwege de opgeblazen premies.
Ik zou daar heel voorzichtig mee zijn, want de onvoorspelbare en soms felle koersbewegingen kunnen alsnog roet in de maaltijd gooien.

IV Rank en IV Percentile in Trader Work Station

In Trader Work Station (en andere trading platforms) zijn zowel de IV Rank als IV Percentile met een paar muisklikken zichtbaar te maken.
Ga met je muis over een kolom bovenaan, klik op 'insert column', klik op 'options' en kies '52 week IV Rank' en '52 week IV Percentile'.


Samengevat

IV Rank laat zien hoe het huidige niveau van Impliciete Volatiliteit zich verhoudt tot de laatste 52 weken van historische data.
IV Percentile geeft inzicht in het percentage dagen gedurende de afgelopen 52 weken waarop de huidige Impliciete Volatiliteit onder het huidige niveau aan impliciete volatiliteit noteerde.
In het algemeen kan je stellen dat hogere niveaus van IV rank en IV percentile het schrijven van opties (oftewel het verkopen van volatiliteit) aantrekkelijk maken. Lagere niveaus nodige juist uit om opties (volatiliteit) te kopen.
Dus: IV rank en IV percentile vertellen je wanneer je moet verkopen, niet wat je moet verkopen.