Page content

Wanneer kan je een assignment krijgen?

Het is nu 11 december 2019. Over 9 dagen is de vervaldag van de maandexpiraties en dat betekent dat de kans op een assignment op sommige short opties groter wordt.
‘Assignment’ is de gebruikelijke Engelse term, in het Nederlandse schijnt het ‘toewijzing’ te heten.
Hoe dan ook, een assignment is alleen van toepassing op short opties. Die heb je immers verkocht en daarmee ben je een verplichting aangegaan. Om aandelen te leveren in het geval van geschreven calls en aandelen aan te kopen in geval van geschreven puts.

Wanneer kan je nu een assignment verwachten? Dat wil zeggen, wanneer kan je worden aangewezen om aandelen te leveren of aan te kopen? Een eenvoudige vuistregel: je krijgt geen assignment zolang er nog tijdwaarde in jouw short optie zit.

Voorbeeld: aandeel XYZ noteert 57,- en de 55 calloptie met nog 1 maand looptijd kost 4,25. De intrinsieke waarde van de call is 2,- en de tijdwaarde 2,25. Stel, je denkt dat XYZ gaat dalen en je verkoopt de 55 call en ontvangt de premie van 4,25.

Laten we dit vanuit het standpunt van de koper van dezelfde call bekijken. Deze betaalt 4,25, terwijl het aandeel op 57 staat. Als hij zijn recht om de aandelen te kopen meteen uitoefent, worden er 100 aandelen XYZ voor hem aangekocht voor 55,-. Maar hij heeft 4,25 voor de calloptie betaald, dus de werkelijke prijs die hij voor de aandelen betaalt, is (55 + 4,25 =) 59,25.
Het aandeel staat op 57, dus dat betekent meteen een verlies van 2,25. Het zou dus niet slim zijn van de koper van de call om zijn recht uit te oefenen als er nog tijdwaarde in zijn calloptie zit.
Zodra hij zijn recht uitoefent, is hij de tijdwaarde die nog in zijn optie zit, kwijt.

Maar niet elke koper van een optie is zo slim om dit in te zien. En zo kan het wel eens gebeuren dat je een assignment krijgt ook als je dit niet had verwacht.

Het is dan ook altijd verstandig om te kijken hoeveel tijdwaarde er nog in je geschreven opties zit als de datum van expiratie dichterbij komt.

Comment Section

1 reactie op “Wanneer kan je een assignment krijgen?


Door Douwe Feitsma op 23 februari 2020

Geen reactie maar een vraag.
Wat is het uiterste tijdstip na de expiratiedag waarop je nog een assignment kunt verwachten. Is van belang om te weten of je bepaalde aandelen kunt “houden” Om b.v. weer een call op te schrijven.

Plaats een reactie


*