Page content

Wanneer rol je een optiepositie door?

Wanneer rol je een optiepositie door?

Als je een optie schrijft, zoals bij de Credit Spread (je leest er meer over in mijn gratis e-book), ga je een verplichting aan.
Om aandelen te leveren in het geval van een geschreven call en aandelen aan te kopen in het geval van een geschreven put.

Zolang de koers van het onderliggende aandeel niet al te heftig beweegt, is er niks aan de hand.
Maar als je geschreven optie In The Money dreigt te raken, kan je twee dingen doen: je positie sluiten of doorrollen naar de volgende maand. De vraag is: wanneer doe je dat, doorrollen?

Ik wacht zelf meestal tot de expiratiemaand aanbreekt. Aandelen en ETF’s bewegen nu eenmaal in cycli en vaak is het zo dat een koers die de verkeerde kant opgaat uiteindelijk weer terugkomt.
Maar als de expiratiemaand is aangebroken en de koers van de onderliggende waarde lijkt geen aanstalten te maken om te corrigeren, pak ik de grafiek erbij en stel mezelf een aantal vragen:

  • is het aandeel al dagen achtereen gestegen/gedaald?
  • is het aandeel overbought/oversold? (kijk naar bijvoorbeeld het RSI of Stochastics)
  • is het aandeel ver verwijderd geraakt van het MA20 of MA50?

Als ik deze vragen met ‘ja’ kan beantwoorden, is de kans groot dat het aandeel de komende weken alsnog corrigeert. Als ik bovendien nog steeds geloof in mijn positie kies ik voor doorrollen. Daarmee geef ik het aandeel extra tijd om alsnog mijn kant op te komen. Wel moet er dan aan één voorwaarde worden voldaan: ik wil extra premie ontvangen voor het doorrollen. Dat kan een kleine premie zijn, dat maakt niet uit. Maar als ik moet toebetalen, vergroot ik mijn risico en dat is het laatste wat ik wil.

Zijn er nog andere manieren om je risico te verkleinen?

Zeker, daarover meer in mijn volgende blog.

Comment Section

0 reacties op “Wanneer rol je een optiepositie door?

Plaats een reactie


*