Page content

Wanneer rol je een optiepositie door? (deel 2)

Wanneer rol je een optiepositie door? (deel 2)

In mijn vorige blog besteedde ik aandacht aan het doorrollen als een geschreven optie In The Money dreigt te raken.

Omdat koersen meestal cyclisch bewegen (in golven, op en neer) geef je een koers op deze manier extra tijd om weer terug in ‘veilig’ gebied te komen.
Wat je ook nog kan doen om je risico te beperken, is een extra Credit Spread aan de andere kant openen.

Voorbeeld: aandeel XYZ staat eind november op 95 en je hebt de 105/110 Bear Call Spread geopend die de derde vrijdag in december afloopt (dus je hebt de 105 call geschreven en de 110 gekocht).
Aandeel XYZ doet mee aan de eindejaarsrally en komt inmiddels in de buurt van je geschreven call (de 105). Balen natuurlijk, maar geen reden tot paniek.

Je kan je positie doorrollen naar de volgende maand (januari). Maar je kan tegelijkertijd ook een januari Bull Put Spread openen. Bijvoorbeeld de 95/90 spread (je schrijft de 95 put en koopt de 90). Hiervoor ontvang je een premie die je kan optellen bij de oorspronkelijke premie die je ontving toen je voor het eerst je Bear Call opende. En eventueel bij de extra premie die je ontving bij het doorrollen van je Bear Call.

Zo heb je een Bear Call en een Bull Put gecombineerd, oftewel een Iron Condor.

Elke dag loopt er een beetje tijdwaarde uit een optie. Bij het doorrollen en het openen van een extra Credit Spread boven of onder de koers verkoop jij extra tijdwaarde. Hoe meer en hoe sneller die tijdwaarde verdampt, hoe meer jou Credit Spreads profiteren.

Als XYZ in januari onder je geschreven 105 call eindigt, maar boven je 95 put, lopen al je opties waardeloos af en mag jij de totaal ontvangen premie houden.

Mocht XYZ toch nog verder stijgen, dan kan je je Bull Put Spread omhoog rollen. Eventueel in stappen. Naarmate de expiratiedatum dichterbij komt, kan je wat agressiever omhoog rollen, richting je Bull Call Spread. Met dat omhoog rollen ontvang je weer extra premie.

Voor de duidelijkheid: dit zijn defensieve maatregelen, bedoeld om je risico steeds verder te verkleinen, niet om extra winst te maken. Maar onthou: je hoeft niet lijdzaam toe te zien, als koersen eens de verkeerde kant opgaan.

Wil je meer weten over het repareren van je optieposities, dan is een cursus misschien wel iets voor jou.

Comment Section

0 reacties op “Wanneer rol je een optiepositie door? (deel 2)

Plaats een reactie


*