Page content

Wat gebeurt er als mijn optiespread In The Money expireert?

Wat gebeurt er als mijn optiespread In The Money expireert?

Stel, je hebt een optiespread lopen die In The Money is en volgende week finisht. Wat gebeurt er dan?

Ik dacht, ik wijd er blog aan.
Misschien ook handig voor jou.
Er zijn verschillende mogelijkheden.

Beide opties eindigen In The Money

Eentje is dat beide opties van je spread In The Money eindigen op de dag van expiratie. Jouw broker zal dan beide opties automatisch uitoefenen en jouw account crediteren met de waarde die de spread heeft min de commissie.

Dus stel, je hebt een IBM 110/120 Bull Call Spread die vrijdag a.s. expireert en IBM staat vrijdag op 123.
Je gekochte 110 call zal dan 13,- waard zijn, terwijl je geschreven 120 call 3,- in de min staat.
Resultaat: 1000,- (10 x 100). Moet je natuurlijk wel je betaalde premie en commissies vanaf trekken.
Wat overblijft is winst.

Een van de twee opties eindigt In The Money

Maar als IBM vrijdag op 118 sluit. Dan is de situatie iets anders.
Je geschreven 120 loopt waardeloos af. Je broker zal echter je 110 call namens jou uitoefenen. De volgende maandag heb je dan 100 aandelen IBM in je account. Maar die zijn dan wel aangekocht voor 110, terwijl IBM op dat moment op 123 staat.

Ander voorbeeld: je hebt de IBM 115/125 Bear Call die vrijdag expireert en IBM sluit vrijdag op 123.
De geschreven 115 call wordt dan tegen je uitgeoefend. Dat betekent in dit geval dat je de maandag erop 100 aandelen IBM short bent op 115, terwijl IBM op 123 staat. Je geschreven 125 call biedt geen bescherming, want die is waardeloos geëxpireerd.

Sluit je positie op tijd!

Kortom, als de koers op de dag van expiratie ergens tussen de 2 opties in eindigt, resulteert dat in een long of short positie op de aandelen.
Het is natuurlijk de vraag of je dat wilt.
Zo niet, dan is het beter om er een gewoonte van te maken je positie op z’n laatst de dag vóór expiratie te sluiten.

Comment Section

4 reacties op “Wat gebeurt er als mijn optiespread In The Money expireert?


Door Cor op 25 juni 2020

Stel beide opties zijn in the money . Is het dan niet beter om eerder zeg een week of een manand voor expiratie te sluiten om het risico van niet af kunnen sluiten vanwege de vele handel en de interventies van marketmakers , voor te zijn . Wellicht iets minder winst maar meer zekerheid om geen assignments te krijgen ??


Door Peter Meijburg op 25 juni 2020

Bedankt voor je reactie, Cor. Als je in liquide aandelen of ETF’s handelt, zal je geen problemen ondervinden om je positie te sluiten. Als de kans op assignment bestaat, zou ik inderdaad een week vóór expiratie de positie sluiten. Niet een maand, want dan geef je veel van de potentiële winst weg. Tenzij je natuurlijk een positie hebt die bijvoorbeeld een half jaar of langer loopt.


Door Geert op 15 november 2020

hoi ik heb voor het eerst opties gekocht, enkele maanden geleden. 3 optiecontracten dus 300 onderliggende aandelen. Ik betaalde 792 EUR (2.43 per aandeel). De call optie was er één van 52 op 18 december. Ondertussen staat het aandeel 56 EUR. Ik weet niet goed wat ik nu moet doen?? De call heeft nu een waarde van ruim 5 EUR. Dus als ik die verkoop maak ik +/- 2.6 EUR winst (maal 300). Doe ik dat dan niet beter nu? Want stel dat de call vandaag verloopt (met 56 EUR onderliggende waarde) dan maak ik maar 400 EUR winst (namelijk (300*56 EUR koers) minus 300 aandelen aan 52 EUR + kosten call). Maak ik redeneer fouten of klopt mijn redenering?


Door Peter Meijburg op 16 november 2020

Hi Geert, van winst nemen is nog nooit iemand slechter geworden. Ik zou dat dus doen. Als op 18 december jouw opties In The Money expireren, zal jouw broker (zonder tegenbericht) jouw recht uitoefenen en 300 aandelen voor je aankopen à 52,-.
Maar stel, dat vóór die tijd de koers ineens gaat dalen, dan sta je met legen handen. Als namelijk op expiratie de koers van het aandeel onder de 52 sluit, lopen je opties waardeloos af.

Plaats een reactie


*