Page content

Weet jij waar de uitgang is?

Weet jij waar de uitgang is?

Ik hou van schaken.
Als kind al was ik gefascineerd door de stukken die allemaal hun eigen karakteristieken hadden. Veel leuker dan die saaie damstenen.

Het draait om risicomanagement

Volgens mij zijn er veel overeenkomsten tussen schaken en handelen op de beurs. Het gaat in beide gevallen om risicomanagement.

Voordat je een zet doet in een schaakpartij denk je: “Wat kan er fout gaan in mijn positie als ik deze zet doe?” Hetzelfde met aandelen kopen. Of een optiepositie innemen. Voordat je op de ‘enter’ knop drukt, moet je je afvragen: wat is mijn risico als de situatie fout dreigt te lopen?

Weet jij waar de uitgang is?

Je moet dus altijd een exitstrategie hebben. Weten waar de uitgang is. Als je dat van tevoren hebt vastgesteld, kan je een afgewogen beslissing nemen over het bedrag dat je bereid bent te verliezen. Veel beter dan dat je naderhand moet constateren dat je positie volledig onder water staat.

Veel beleggers reageren echter als een hert dat in twee koplampen kijkt. Ze wachten totdat de koers van het aandeel al een eind is gedaald en doen ondertussen…niets. Paniek heeft zich van hen meester gemaakt. Ze zijn gefrustreerd geraakt of verkrampt en zijn niet in staat om de trekker over te halen en de positie te sluiten juist op het moment dat het moet.

The kiss of death

Achteraf hoorde je jezelf vaak zeggen: “het aandeel moet wel omhoog gaan, het kan niet blijven dalen. In het Engels noemen ze dit ‘the kiss of death’. Waarom? Omdat je op dat moment eigenlijk al de handdoek in de ring hebt gegooid en je de positie jouw emoties laat beheersen.

Kijk naar Aurora Cannabis (ACB) hierboven. Van alle aandelen onder de 10 dollar is dit aandeel nog altijd een van de populairste onder klanten van de broker Robin Hood. Ik weet bijna zeker dat de kopers van ACB al heel vaak tegen zichzelf hebben gezegd: ‘het aandeel moet weer omhoog gaan, het kan niet verder dalen.’ Terwijl ze natuurlijk vorig jaar al de knoop hadden moeten doorhakken.

Conclusie: hou je hoofd koel en bepaal altijd van tevoren wat jouw exitstrategie is.

Wil jij een online of privécursus volgen waarbij risicomanagement altijd centraal staat, dan moet je zeker hier eens kijken.

Comment Section

0 reacties op “Weet jij waar de uitgang is?

Plaats een reactie


*