Aandelenbeleggers die op zoek zijn naar extra rendement, komen vaak uit bij de Covered Call.
Niet zo gek, want de Covered Call is een eenvoudige strategie die een mooi extra rendement kan opleveren.
Tegelijkertijd zorgt de Covered Call ervoor dat je de risico’s in je aandelenportefeuille tempert.
In dit blog aandacht voor de ins en outs van deze interessante optiestrategie.
Wat is een Covered Call?
Een Covered Call is een strategie waarbij je een calloptie schrijft (verkoopt), terwijl je tegelijkertijd de onderliggende aandelen bezit.
Voorbeeld: je hebt 100 aandelen XYZ in portefeuille. De koers staat op dit moment op $68. Je besluit 1 Juli calloptie te schrijven (ongeveer 1 maand looptijd) met uitoefenprijs 70. Je ontvangt hiervoor 200,- aan premie.
Nu heb je dus een Covered Call.
Met de geschreven call ga je de verplichting aan de aandelen te leveren, mocht de koers van het aandeel op de dag van expiratie van de call boven de 70 staan. Maar omdat je de aandelen hebt, is dat geen probleem. Die aandelen zorgen ervoor dat je ‘gecovered’ bent.
Vandaar: Covered Call.
Waarom een Covered Call?
Er zijn twee redenen waarom je een Covered Call zou willen opzetten.
De eerste is dus extra rendement op de aandelen die je bezit. Dat extraatje zit ‘m in de geschreven call waarvoor je premie ontvangt.
Die premie zorgt er ook voor dat je een buffer hebt, voor het geval de koers van het aandeel gaat dalen.
Als je, zoals in ons voorbeeld, 200,- premie hebt ontvangen voor je geschreven call en het aandeel daalt van $68 naar $66, dan sta je nog steeds quitte.
Bescherming is dus reden twee.
Hieronder de ‘winst- en verliesrekening’ van de Covered Call.
Hoe bereken je de maximale winst van de Covered Call? Door de afstand te nemen tussen de koers van het aandeel (68) en de uitoefenprijs van de short call (70) en daarbij opgeteld de ontvangen premie van de short call (200).
Het break even punt: de koers van het aandeel min de ontvangen premie.
Verlies maak je wanneer het aandeel beneden de ontvangen premie (200,-) duikt.
Welke aandelen zijn geschikt voor de Covered Call?
De ideale kandidaat voor een Covered Call is een aandeel dat gestaag stijgt, zonder al te veel uitschieters. Ideaal is immers dat je koerswinst boekt op het aandeel en dat je geschreven call niet In The Money raakt, zodat je de ontvangen premie mag houden.
Aandelen die niet te heftig bewegen hebben een beta van minder dan 1. Voorbeelden: Coca-Cola (KO), Walmart (WMT), Johnson & Johnson (JNJ) of een ETF als IYR.
Welke geschreven call kies je?
Dat hangt ervan of hoeveel risico je bereid bent te nemen.
Als je voor een call kiest die In The Money is levert deze meer premie op dan een verder weggelegen Out Of The Money call. Meer premie betekent meer bescherming mocht het aandeel dalen. Maar het betekent ook minder rendement, als het aandeel stijgt. De kans dat je je verplichting moet nakomen (de aandelen leveren tegen de uitoefenprijs van de geschreven call) wordt snel groter.
Qua looptijd zou ik kiezen voor een call van plus minus 45 dagen. Vanaf dat moment loopt de tijdwaarde relatief snel uit een optie en dat is precies wat je wilt als je schrijft.
Het risico van een assignment
Veel beleggers schieten in de stress, als ze een assignment (toewijzing) krijgen. Nergens voor nodig en al helemaal niet in het geval van een Covered Call, want zoals ik hierboven al zei: je hebt de aandelen, dus je bent ‘gecovered’.
Laten we eens kijken naar een voorbeeld.
Je hebt de aandelen gekocht op 68,-
Het aandeel stijgt naar 70,-.
Iemand (een koper van de call) oefent zijn recht uit en roept de aandelen bij jou op.
Je winst op de aandelen is dan 200,-; de ontvangen premie van de geschreven call mag je houden.
Je totale winst komt daarmee op 400,-.
400,- rendement op een investering van 6.800,-, dat is een kleine 6% in 1 of 2 maanden. Helemaal niet slecht en zo zie je dat een assignment lang niet altijd nadelig hoeft te zijn. Je bent wel je aandelen kwijt, dat is waar, maar je kunt altijd opnieuw instappen of op zoek gaan naar een nieuwe kans.
Het nadeel van de Covered Call
Zoals met elke optiestrategie het geval is, kleeft er aan de Covered Call ook een nadeel en dat is het gelimiteerde winstpotentieel.
Dat komt door de geschreven call. Die zorgt voor extra premie, maar brengt ook de verplichting met zich mee de aandelen te leveren.
Daarom is deze strategie vooral geschikt bij zijwaarts bewegende of licht stijgende aandelen.
Zit een aandeel in een sterke bulltrend, dan kan je beter kiezen voor alleen de aandelen. Dan is er geen ‘winstplafond’.
Als de bulltrend echter wat gas terugneemt en het aandeel komt in een consolidatiefase, dan is dat hét moment om over te schakelen op de Covered Call.